Amit tudnia érdemes a nélkülözhetetlen A-vitaminról

625
HOZZÁSZÓLÁS:

Az A-vitamin hiányában a szem, a bőr és a nyálkahártyák kiszáradnak, és fokozódA-vitaminik a gyulladásra és a fertőzésre való hajlamuk. Súlyosabb esetekben a hámszövet burjánzása és elszarusodása is bekövetkezhet.

A szem kötőhártyájának és szaruhártyájának kiszáradása miatt sajátságos látási zavarok keletkeznek Mérsékelt hiányban csökken, súlyosabb esetben megszűnik a szem sötéthez való alkalmazkodásának képessége, az ezért felelős vegyület ugyanis az A-vitamin egyik származéka. Szaknyelven ezt az alkalmazkodási zavart nevezik szürkületi vakságnak.

A hám természetesen máshol is elszarusodhat, a légutakban, a nyálmirigyekben, a vesemedencében, a hólyagban; a bélben vagy a hüvelyben is, aminek szintén komoly következményei lehetnek: köhögés, tüdőgyulladás, hasmenés, vesekő stb.

Az A-vitamin-hiány a csontokban is megmutatkozik, kompakt állományuk megvastagodhat, és fokozott csontosodás indulhat meg.

A vérképzés is csökkenhet, a gerincagy némely helyén a nyelén hüvely eltűnhet, ami bénulásokkal jár.

Mennyit kell az A-vitaminból bevinni?

A-vitaminból az ember napi szükséglete kb. 1 mg, vagyis 2500-5000 nemzetközi egység (NE), ami a kor, nem, munka- és egyéb körülmények hatására valamennyire módosulhat. Legnagyobb az igény terhes, illetve szoptató nők esetén (napi 2 mg), a 75 évnél idősebbek esetén ez az érték 1,2 mg-ra is csökkenhet.

Az emberben normális táplálkozás mellett az A-vitamin-tartalékok a szükségletet még 1-2 éves időtartamra is fedezhetik. Az A-vitamin zsíroldékony, amiből az következik, hogy ha a szükségesnél több kerül a szervezetbe, akkor a fölösleg a test zsírjaiban elraktározódik, ellentétben a vízoldékony vitaminokkal, amelyek fölöslege a vizelettel távozik a szervezetből.

Az A-vitamin túladagolásának jelei csak igen nagy dózisok (75 000-500 000NE) tartós adagolása esetén jelentkeznek. Egyszeri túladagolás akut toxikus kórképre vezet, krónikus túladagolás esetén hajhullás, hámlással járó bőrgyulladás, végtagfájdalmak, étvágytalanság figyelhető meg. Ezt azoknál a sarkkutatóknál figyelték meg, akik naponta kb. fél kilogramm jegesmedvemájat fogyasztottak. A tengeri halon élő állat mája grammonként 5 mg axerophtoit is tartalmazhat.

A vitaminellátás szempontjából fontos megjegyezni, hogy az ember esetében is a karotinok az axerophtol elővitaminjai, illetve provitaminjai. A karotinok telítetlen vegyületek. Az emberi szervezet mindkettőt fel tudja használni, de súlyos vitaminhiányos esetekben az axerophtol hatásosabb. Felszívódásukat a pajzsmirigyhormon serkenti, ez lehet a magyarázata annak, hogy a pajzsmirigyhiány tünetei gyakran párosulnak az A-vitamin hiány tüneteivel.

Az A-vitamin természetes forrásai

Axerophtolban nagyon gazdag a halak májolaja és az emlősök mája. Jelentős mennyiség van a vajban, tojássárgájában és a tejszínben.

A sárgarépa, cékla, kelkáposzta, paraj, saláta, paradicsom, kajszibarack az elővitaminját tartalmazza.

625
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]