Amit tudni érdemes az A-vitamin felszívódásáról, átalakulásáról és kiválasztásáról

584
HOZZÁSZÓLÁS:

Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, ezért különleges a helyzete a felszívódás, az átalakulás és a kiválasztás szempontjából, szemben a vízoldékony vitaminokkal.a-vitamin2

A retinol

Maga a retinol (állati eredetű valódi A-vitamin) könnyedén felszívódik részben zsíroldékonysága következtében, részben pedig azért, mivel egy különleges retinolkötő hordozófehérje is rendelkezésére áll. Ez később nemcsak a felvételét segíti elő, hanem rokon hordozófehérjékkel együtt segít a raktározási, illetve felhasználási helyére elszállítani.

A retinol felszívódási aránya mintegy 90%. Ha feleslegben kerül be a szervezetbe, a felesleget a máj raktározza el. Ha hosszabb időn át (több hónapig) nem jut a szervezet utánpótláshoz, a májban lévő tartalékból a szervezet fokozatos leadás útján képes fedezni a retinolszükségletét.

A felhalmozott retinol kiürülését felezési idővel jellemezzük (a gyógyszerekét is, vagyis azzal az idővel, amely szükséges ahhoz, hogy az adott anyag szervezetbeni mennyisége felére csökkenjen). Ez a legtöbb vízoldékony vegyületnél néhány óra, retinol esetében ez mintegy 100 napnak felel meg.

A retina (a szem ideghártyája) képes a retinolból retinált képezni (ol végződés alkoholos jellegre utal, az al végződés aldehidet mutat), míg a bőrben és a nyálkahártyában a sejtek által felvett retinolból retinsav lesz és így képes hatását kifejteni. Végső átalakulása a májban történik, ahol részben vízoldékonyabb alakok állnak elő. Kiválasztása részben az epével megy végbe, amikor is a széklettel ürül, kisebb részben a vizelettel.

A karotinok

A karotinszerű vegyületek, amelyek provitaminok, vagyis vitamin-előanyagok, növényi eredetűek, közös nevükön karotinoidok, rosszabb felszívódást mutatnak. A táplálékkal felvett mennyiségüknek mintegy harmada szívódik csak fel és mivel zsíroldékonyak, ezért epére, továbbá zsírszerű más táplálék jelenlétére is szükségük van a felszívódásukhoz.

A fi-karotin egy része már a bélsejtekben retinollá, illetve retinállá alakul át, ennek egy része továbboxidálódva retinsavvá. A 13-karotinnak egy tekintélyes része viszont változatlan állapotban kerül be a szervezetbe és csak a szervezet számára kellő mennyiségű retinol alakul át belőle. A felesleg raktározódik, többek között a bőrben és azt sárgásra színezi. Ezért répamérgezéstől jelen ismereteink szerint nem kell tartanunk. Hasonlóan ettől lesz sárga színe a bőre annak aki, igen sok sütőtököt fogyaszt. Ugyancsak az epével és a vizelettel történik kiválasztása, felezési ideje ennek is hónapokra tehető.

A retinoidok

A retinsav származékait különleges gyógyhatásúk miatt külön is előállították. Tretinoin és származékai, amelyek közül az izotretinoin került főleg a kamaszok bőrgyulladásának kezelésében felhasználásra, de hasznosnak bizonyult a szarusodási zavarok egy részében is.

Az etretinat egy aromás retinoid, amelyet a súlyos pikkelysömör kezelésében alkalmaznak. A tretinoin, szemben az előbbiekkel, amelyeket a beteg lenyel és felszívódás után fejtik ki a hatásukat, helyileg alkalmazható szer, amelyet a faggyúmirigyekből kialakuló gennyedések, komedók kezelésére lehet alkalmazni.

584
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]