Az A-vitamin és a béta-karotin jelentőségéről

618
HOZZÁSZÓLÁS:

Az A-vitamin igen nagy mennyiségben fordul elő az egyes állatok májában -nemcsak a mavitaminarha, hanem a sertés, a juh és a ló májában is-, a baromfi és a nyúl belsőségeiben. Általánosan elismert, hogy a látás zavarai, mint például a szem szárazsága vagy a csarnok víz elhomályosodása, a szemek kivörösödése vagy viszketése, akárcsak a szürkületi -és farkasvakság, mind az A-vitamin hiányára utalhatnak.

Tudta-e? hogy már az egyiptomi civilizációban a szürkületi vakságot az A-vitaminban gazdag főtt borjúmájnak a beteg szemébe történő spriccelésévei gyógyították. 

Növényi eredetű élelmiszerekből  juthatunk hozzá az A-vitamin provitaminjához (elővitamin), a fotoszintézis biokémiai folyamatában szerepet játszó béta-karotinhoz.

A béta-karotinnak nem csupán a sárgarépa köszönheti a színét, hanem a paradicsom, a paprika, a tökfélék, a sárgabarack, a káki és a sárga rókagomba is (…) De nem csak a sárga és a vörös közti színárnyalatú főzeléknövényeink és gyümölcseink tartalmaznak béta-karotint: meglehetősen sok van belőle számos zöldségben is.

Mint provitamin >>> A szervezetben az emberi anyagcsere során egy béta- karotin-molekula kettéhasadásakor két A-vitamin-molekula keletkezik.

A-vitamin és béta-karotin többféle szerepet játszik:

  • A szervezetben való jelenlétük nem csupán a látással összefüggő és a szembetegségek megelőzése miatt nélkülözhetetlen, hanem az immunrendszer működésére gyakorolt stimuláló hatások, valamint számos gyulladásos megbetegedés elkerülése végett is.
  • Szerepük van az embrió fejlődésének, majd a csecsemő és a kisgyermek növekedésének elősegítésében. Megfigyelték, hogy serkentik a sejtek osztódási folyamatát.
  • Részt vesznek a bőr, és az egyes szervek “nyálkahártya-épségének” a megőrzésében.
  • Azzal is tisztában kell lennünk, hogy az A-vitaminnak és elővitaminjának, a béta-karotinnak antioxidáns képessége bizonyítást nyert a szabad gyökök tekintetében!
618
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]