Az A-vitamin terhesség és szoptatás alatt

631
HOZZÁSZÓLÁS:

A terhesség alatt az A-vitamin esetében a placenta barriemek szűrőpuffer szerepe van, mivel a magzat vérében található A-vitaminsav és a karotenoidok koncentrációja alacsonyabb, mint az anyánál. teherbeeses-terhesseg-05

A túladagolás veszélyei

Mindenesetre óvatosan kell bánni a terhesség alatti A-vitamin adagolásával, annak ellenére, hogy semmilyen teratogén hatás eddig nem volt kimutatható.

Ha a fiatal anya szoptatja csecsemőjét, az előtejnek és az anyatejnek köszönhetően semmilyen A-vitamin-hiány nem lép fel a csecsemőnél, még akkor sem, ha az anyának A-vitamin hiánya van.

Ezzel szemben a cumisüvegből táplált csecsemőknél A-vitamin-hiány léphet fel zsírszegény tejalapanyagból készült tápszer esetén, amikor a csecsemőknél emésztési felszívódási zavarok tünetei jelentkeznek.

A különleges étrendet fogyasztókon kívül, mint amilyen az eszkimóké, sehol nem találunk Európában A-hipervitaminózist, csak ha valaki túlzottan sok tőkehalmájolajat fogyaszt. A-hipervitaminózis főleg a sarki területeken élő európai sarkkutatóknál tapasztalható, akiknek anyagcseréje nem alkalmazkodott az állati zsírokban igen gazdag táplálkozáshoz.

A nagy vastartalmú fóka- és jegesmedvemáj, amit a betegségek elkerülése miatt fogyasztanak, olyan nagy mennyiségű retinolt tartalmazhat, hogy a hideg területeken élő népességnél az A-hipervitaminózis, és ennek heveny mérgezési tünetei is felléphetnek, főleg az előbb említett európai sarkkutatóknál.

Ettől a kivételtől eltekintve, hipervitaminózis csak a szintetikus retinol bevitele, vagy a szervezet túlzott érzékenysége miatt a bevitt mennyiségre nézve alakulhat ki; ez történik, amikor a cumisüvegből táplált csecsemők tejéhez túl könnyen hozzáadják a tejzsírban jól oldódó A- és D-vítamin-készítményeket.

631
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]