Ezeket érdemes tudnia az A-vitaminról

611
HOZZÁSZÓLÁS:

Az A-vitamin számos – a biológiai hatást és kémiai szerkezetét tekintve – hasonló vegyület gyűjtőneve. A farkasvakságot és más, A-vitamin-hiány okozta szembetegséget már az ókori Egyiptomban ismerték és megfőzött máj levével, illetve májat tartalmazó étrenddel kezelték. Ez később feledésbe merült, és csak a 20. század első éveiben sikerült a májból azt az aktív anyagot izolálni, amely a fenti betegségeket gyógyította, ez volt az A-vitamin.a-vitamin6

A szervezet képes A-vitamint szintetizálni a növényekben megtalálható karotinoidokból, ezek adják a növények szép sárgás, narancsvörös, vörösesbarna színét. Ebből már az is kitalálható, hogy azok a zöldség- és főzelékfélék, amelyek a fenti színekben pompáznak, valamint a zöld színűek, jó karotinforrások.

Készen is hozzájuthatunk A-vitaninhoz, elsősorban a máj és más belsőségek, halak, tojás, tej és tejtermékek, továbbá a margarin rendszeres fogyasztásával.

Melyek az A-vitamin legfőbb hatásai?

Az A-vitamin az emberi szervezetben szükséges a növekedéshez, a csontok fejlődéséhez, a fertőzések elleni védekezéshez, a nyálkahártyák és a bőr épségéhez. Szerepe van egyes rákos megbetegedések elleni védekezésben is (pl. tüdőrák). Ezenkívül az A-vitamin a szem kötő- és szaruhártyájának épségéhez jelentősen hozzájárul.

Hiányában a gyermekek fejlődése visszamarad, a bőr és a nyálkahártyák kiszáradnak (pl. a szem), csökken a fertőzések elleni védekezés és a szem szürkülethez, sötéthez való alkalmazkodása, ez utóbbit nevezik farkasvakságnak.

Az A-vitamin túladagolása

Túlzottan nagy A-vitamin-bevitel (például nagy A-vitamin-tartalmú készítmény szedése) súlyos májártalom kialakulásához, és a terhesség első két hónapjában a magzat fejlődési rendellenességéhez vezethet. A túlzott A-vitamin-bevitel megvalósulhat szélsőségesen nagy mennyiségű máj fogyasztással is; például ma azt feltételezik, hogy az első sarkutazók, akik az A-vitaminban különösen gazdag jegesmedvemájból rendszeresen nagy mennyiségeket fogyasztottak, A-vitamin-túladagolás által okozott betegségben haltak meg.

Egy adag sertésmáj (10 dkg) több mint egy heti A-vitamin-szükségletünket fedezi, egy adag csirkemáj elfogyasztásával pedig a havi szükséglet egyharmada kerül szervezetünkbe. Angliában külön felhívják a gyermeket váró anyák figyelmét, hogy a terhesség első harmadában ne fogyasszanak májat. (Ne értsük félre – a máj (és az A-vitamin) nem méreg, hanem igen egészséges, tápanyagokban nagyon gazdag táplálék, de mértékkel és nem túl gyakran – 2 hetente – fogyasztható, egészséges ember számára. A várandós anyának tanácsolható a máj fogyasztás elhagyása az első 3 hónapban).

A szervezetben történő A-vitamin-előállításhoz szükséges karotin túlságosan nagy mennyiségétől nem kell tartani, de sütőtök és sárgarépa eltúlzott fogyasztása után – átmenetileg – olyan nagy lehet a vérben a karotinszint, hogy sárgaságot utánzó bőrszín keletkezéséhez vezet. Ezért itt is tanácsolható a mértékletesség, és a nagy karotintartalmú készítmények szedése előtt a kezelőorvos megkérdezése.

611
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]