Hogyan használódik fel szervezetünkben az A-vitamin?

610
HOZZÁSZÓLÁS:

A kor, a nem, valamint az éghajlat és az igénybevétel függvényében 20 és 30 NE a-vitamin5testsúlykilogrammonként az a minimális A-vitamin-szükséglet testsúly kilogrammonként, amellyel A-vitaminhiányos állapot elkerülhető; de a széklettel történő részleges veszteség miatt ajánlott kétszeresét, sőt, háromszorosát venni ennek az adagnak, így egy nyolcvan kilogrammos átlagos testsúlyú embernél 2000 NE biztosítja a hiánytünetek kivédését; ezért általában elfogadott, hogy naponta kb. 5000 NE retinol bevitele szükséges.

Hogyan hat szervezetünkben az A-vitamin?

A retinol különböző formáiban, mint A-vitamin alkohol, A-vitamin észter, vagy karotinoidok (A-vitamin alkohollá visszaalakítva a bélnyálkahártya által) nem megy át semmiféle metabolikus átalakításon a gyomorban.

Csak a gyomorkapun (pylorus) áthaladva, a vékonybélben alakul át az epe által kiválasztott emulzifikáló anyagok jelenlétében, amelyek nagymértékben megkönnyítik az észterképződést, majd az átalakulást a zsírok elszappanosítási reakciójával. Felszívódva a bélfalon keresztül, a retinolt a hasi véna szállítja a raktározási helyekhez – elsősorban a májhoz, léphez és a veséhez – de a keringési rendszeren keresztül az egész szervezetben szétoszlik.

Az A-vitamin a vérben kb. négy órával a táplálkozás után „csúcs” koncentrációt ér el, majd amint raktározása a máj „Kupfer” sejtjeiben végbemegy, koncentrációja gyorsan csökken a vérben.

A szervezet A-vitamin-tartalékának mintegy 90%-a itt raktározódik, ahonnan fokozatosan – hidrolízis útján – kerül be a vérplazmába egy, a máj által termelt specifikus retinolkötő fehérje (retinol-binding-protein, RPB) segítségével úgy, hogy koncentrációja közel állandó legyen, egészen a következő étkezésig. Ha A-vitamin bevitele magasabb mint a máj raktározó kapacitása, a felesleget a vese kiválasztja, és a vizelettel kiürül.

Heveny fertőzéses máj megbetegedés esetében, mint például a hepatitisz, másként sárgaság, vagy krónikus esetekben, mint a cirrózis, a retinol eltávolítása sokkal gyorsabban történik.

Az előbb említett máj mellett, az A-vitamín fennmaradó 10%-a a bőrben – főleg a faggyúmirigyekben – és a retinában raktározódik, a már felsorolt hasnyálmirigyen és vesén kívül.

Túladagoláskor, és nevezetesen szintetikus A-vitamin bevitelekor, a felesleg a széklettel távozik, illetve a vizelettel A-vitamin származékok formájában, főleg a vese parenchima sejtek károsodása esetében.

610
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]