Ismerje meg az A-vitamint közelebbről

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin.

Miben található A-vitamin?a-vitamin

Legfontosabb természetes A-vitamin források a halmájolajak, a tojássárgája, a vaj és a tejszín.

Két, szerkezetileg kissé különböző módosulata fordul elő, az édesvízben élő halak májában találhatót A2-nek, míg a tengeri halak májából kivonhatót A1 -nek nevezzük.

Sok növény tartalmazza az A-vitamin előanyagát, a karotint, amely jelentős mennyiségben fordul elő répafélékben, zöldborsóban, spenótban, sóskában, paradicsomban, kajszibarackban.

Az A-vitamin szerepe

Az A-vitamin legfontosabb feladata a szervezetben a látás folyamatával kapcsolatos.

A szemben található ideghártya, a retina alkotórészei a pálcikák és a csapok. Az A-vitamin egy módosult formája egy fehérjéhez kapcsolódik, így alakul ki a rodopszin, melynek fény hatására bekövetkező szerkezeti változása a fényérzékelés egyik leglényegesebb mozzanata.

Fontos szerepe van továbbá a hámszövet épségének fenntartásában.

Hatással van a növekedésre és egyéb életfolyamatokra is.

Mi jellemző az A-vitamin hiányára?

Az A-vitamin hiányának első jeleként farkasvakság fejlődik ki, amely a szem sötéthez való alkalmazkodási képességének elvesztését jelenti.

Ezt a betegséget másképpen szürkületi vakságnak, vagy hemeralopiának hívják.

A hiánybetegség később a szemgolyó kiszáradásához, a látás képességének teljes elvesztéséhez vezethet.

Hiányának idegrendszeri tünetei is lehetnek. Ezek a súlyos tünetek azonban csak hosszan tartó csökkent A-vitamin bevitelnél figyelhetők meg.

A vitaminhiányt okozhatja emésztőrendszeri zavar, amikor az A-vitamin nem, vagy csak túl kis mennyiségben szívódik fel. Oka lehet természetesen a nem elégséges bevitel vagy az előanyag átalakításának hibája is.

Az A-hipovitaminózis egyéb tünetei a hámszövet anyagcserezavarát jelentik. Az imént említett szemkiszáradást is tulajdonképpen ez okozza.

A hámszövet elszarusodása következik be a bőrfelület egyéb részein is, továbbá az emésztőrendszer és a légutak hámjában is.

A túl sok A-vitamin is ártalmas

Ritkán fordul elő az A-vitamin túladagolása.

Ez azonban hajhullást, bőrgyulladást, a csontok törékenységének fokozódását, és étvágytalanságot okoz.

A betegséget olyan személyeken észlelték, akik hosszabb időt töltöttek a sarkvidékeken, ahol leginkább jegesmedvemájat fogyasztottak.

A terhesség alatti A-vitamin túladagolás magzatkárosodásokat okozhat.

Mennyi A-vitaminra van szükségünk?

Felnőtt szervezet napi A-vitamin szükséglete kb. 1 mg, ami 2500 nemzetközi egységet jelent.

Ez természetesen változhat némileg az egyén korának, nemének, megterhelésének függvényében.

Gyermeket váró kismamáknak és szoptató anyáknak ennél több A-vitaminra van szükségük.

Hipervitaminózis napi kb. 100 000 NE tartós bevitele következtében lép fel.

Néhány gyógyszer feltételezhetően elősegíti az A-vitamin kiürülését a szervezetből, így az acetil-szalicilsav tartalmú fájdalomcsillapítók (pl. aspifin) és az olajos hashajtók.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!