Ismerkedjen meg a béta-karotinnal, vagyis az A-provitaminnal

608
HOZZÁSZÓLÁS:

A béta-karotin a természetben a növényekben előforduló karotincsalád mintegy 600 tagja közül az egyik. A-provitaminként is ismert. Az élelmiszerekkel felvett béta-karotin egy részét a szervzoldsegek-02ezet – szükségletének megfelelően – A-vitaminná alakítja át. A béta-karotin antioxidáns hatású vegyület, ezt a tulajdonságát azonban elveszti, amikor A-vitaminná alakul át.

Miért fontos, és honnan juthatunk hozzá?

Az összes növényi eredetű vegyület közül a béta-karotint tanulmányozták a legrészletesebben. Számos tudományos vizsgálat eredménye utal arra, hogy azok körében, akik béta-karotinban gazdag étrenden élnek, kevesebb rákos megbetegedés fordult elő, mint a béta-karotinra nem figyelők között.

Bőséges béta-karotin forrást jelent a sárgabarack, az édes burgonya, a brokkoli, a kantalup dinnye, a sütőtök, a sárgarépa, a mangó, az őszibarack és a spenót.

Mennyi béta-karotinra van szükségünk?

Az A-vitamin javasolt napi adagja 5 000 NE (nemzetközi egység), vagy 1 000 RE (retinol-ekvivalens).

3 mg béta-karotin felel meg 5 000 NE A-vitaminnak.

Jelentősen nagyobb (napi 100 000 NE-t meghaladó) A-vitamin adagok tartós alkalmazása étvágytalanságot, fáradtságot, hányingert, székrekedést, testsúlycsökkenést, májmegnagyobbodást, ingerlékenységet, hajhullást, bőrviszketést, bőrszárazságot, ajakberepedezést, fokozott vizeletürítést válthat ki. Ez mind az A-hypervitaminózis toxikus tünete.

A béta-karotinról azonban nem hiszik, hogy akár nagy adagban is toxikus lenne. Valóban sok vizsgálatban alkalmazták a béta-karotint, olykor akár napi 50 mg-os adagokban, anélkül, hogy mérgező hatása lett volna.

A legtöbb kutató egyetért abban, hogy naponta legalább 6 mg (10 000 NE) béta-karotinra van szükségünk; sokan 14 mg (23 333 NE) adását javasolják.

Magyarországon az A-vitamin csak orvosi receptre kapható a gyógyszertárakban. Számos szabadon, recept nélkül megvásárolható multivitamin-készítmény tartalmaz viszont különböző mennyiségű A-vitamint.

A béta-karotin kiegészítőt külön szokták árusítani, de megtalálható a legtöbb antioxidáns készítményben, valamint számos multivitamin-preparátumban is.

A béta-karotin kétféle kémiai alakban fordul elő: a teljesen-transz- (all-transz-) és a 9-cisz-béta-karotin formájában. A 9-cisz-alak a szervezetben jobban szívódik föl.

608
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Nagy Endre szerint:

    Az rendben van, hogy adagja 5 000 NE, vagy 3 mg az ajánlott napi fogyasztás, de ez mennyi gyümölcsnek/zöldségnek felel meg? Ha tud valaki segíteni ebben szívesen venném, pl. 2 szál sárgarépa, vagy fél kiló barack (csakhogy legyen valami kiinduló pontom). Köszönöm előre is a válaszokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]