Melyek az A-vitamin legjobb forrásai?

641
HOZZÁSZÓLÁS:

Európában az első világháború vége felé igen könnyen megfigyelhető volt az A-vitamin-hiány, elsősorban a tej és a vaj elhagyása miatti ínséges táplálkozás következtében.avitamin

Csak sokkal később, 1931-ben határozta meg kémiai szerkezetét Karrer, és kémiai szintézisét 1946-47-ben végezte el Isler a Roche laboratóriumok kutatási egységeiben.

Szűken értelmezett technikai és gyakorlati szempontból igen könnyű a természetes A-vitamint és származékait kinyerni, és a gyógyszeripar csak tisztán üzleti szempontok miatt állít elő szintetikus axeroftolt, a betegek egészségének rovására.

Kémiai szerkezet szempontjából a retinol egy hosszú molekulaláncú alkohol, amely természetes állapotban főleg zsírsavak észtereinek formájában fordul elő. A molekulalánc létező izomer formái miatt megtalálható módosulatok alapján határozható meg alcsoportba sorolásuk A1- vagy A2-vitaminra.

Honnan juthatunk hozzá?

Elsősorban állati eredetű termékek tartalmaznak A-vitamint és származékait, de megtalálhatóak friss és szárított sárgabarackban, valamint a sárgadinnyében és az endiviában.

Állati májolajokban található legjelentősebb mennyiségben az A-vitamin: első helyen a halak állnak, mint például a laposhal, cápa, tonhal, tőkehal (kabeljeau) és a sárga tőkehal; de az emlősök mája is igen nagy mennyiségben tartalmazza: fóka, borjú, legnagyobb koncentrációban a grizzlimedvénél és a jegesmedvénél található; az állati eredetű másodlagos termékekben, mint például a tojás, tej, sajtok, és főleg a friss vaj.

A szénhidrogén természetű A-provitaminok vagy karotinoidok a színes – sárga, piros, zöld – növényi részekben találhatók: a zöldségnövényeknél a sárgarépa, káposzta, spenót, zöldborsó, petrezselyem, tök, valamint a paprika vörös színanyagában; a gyümölcsöknél pedig a sárgabarack, narancs, áfonya, csipkebogyó színanyagaiban. Szintén előfordulnak az állati belsőségekben, mint a májban, vesében, lépben, valamint a tejben, a friss vajban és a zsíros sajtokban.

Ezeknek a táplálékoknak a saját A-vitamin-tartalma mellett a bélnyálkahártya maga is szintetizál A-vitamint a karotinoidokból, amelyek a zsírok szappanosítási reakciója révén módosulnak a belekben és a májban.

641
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]