Mi történik a vitaminokkal a szervezetünkben?

A vízoldékony vitaminok felszívódnak, majd kifejtik hatásukat, és ha már nevitaminokm kellenek, vagy ha túlzott mértékű a fogyasztásuk, a szervezetbe igen sok jutott be, a vizelettel eltávoznak a szervezetből.

A zsíroldékony vitaminok felszívódása

A zsíroldékony vitaminokkal a helyzet némileg más.

Az E-vitamin át tud alakulni vízoldékormyá és feleslege el tudja hagyni a vizelettel a szervezetet.

A K-vitamin is könnyen átalakul és oldékonysága változva (vízben oldékonyabbá válva), szintén el tudja hagyni a víztereket.

Az A- és D-vitamin azonban sokáig zsíroldékony marad, vagyis a vérben történő szállítása nehézkes, a vizelettel nem választódik ki kellő sebességgel.

A D-vitamin inkább a zsírszövetekben raktározódik, ahol sok bajt nem tud előidézni.

Az A-vitamin raktározása lényegében a májszövetben, a májsejtekben történik, ahol nagy adagban történő felvétele után májnagyobbodást, a sejtek zsíros duzzadását okozza és emiatt okozott már halálos kimenetelű szövődményt is.

Különösen olyanokban, akik északi-sarki expedícióban vettek részt, és éveken át a jégtáblák foglyaivá válva táplálékukként a leölt sarki állatok A-vitaminban dús mája szolgált (Salomon August Andree svéd sarkkutató társaival léggömbbel próbálta 1897-ben átrepülni az Északi-sarkot. Valahol a Spitzbergák környékén ereszkedtek le és jegesmedvemáj szolgált élelmükül). A bevezetőben említett egyoldalú táplálkozás így bosszulta meg magát (mondhatnánk ez volt a medve bosszúja).

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!