Milyen problémákat okozhat az A-vitamin hiánya?

628
HOZZÁSZÓLÁS:

Az A-vitamin-hiányos étrend az adott személy korának és nemének függvényében előbb vagy utóbb az alábbiakban bemutatott zavarokat okozza, de nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a bélnyálkahártya asszimilációjában beálló zavarok ugyanezekkel a hatásokkal járnak.a-vitamin4

Ezek jelentőségük sorrendjében a következők:

  • cöliákia betegségi főleg gyerekeknél figyelhető meg, és a bélnyálkahártya zsírok és cukrok felszívódási hiányosságával jár. A széklet nagy mennyiségű, híg és zsíros, a vastagbél kitágult, ugyanakkor a beteg fogy és fokozódó vérszegénységben szenved. Másrészről a növekedés abbamarad, ezeknél a gyerekeknél komoly fertőzések fellépése és tüdőproblémák figyelhetők meg,
  • sprue; a krónikus bélgyulladás egy formája, ahol megtalálható a jellemzően lágy, nagy mennyiségű, zsíros és bűzös széklet. Az arc beesett, azaz nagyon lesoványodott, és a nyelven sok jellegzetes seb jelenik meg,
  • különböző máj- vagy nyálkahártya-zavarok,
  • sebészeti beavatkozások szövődményei: főleg vastagbélrák esetében bél- és a pankreászkimetszésnél.

Az A-hipovitaminózis erősségének és időtartamának függvényében különböző jelentőségű kóros anatómiai elváltozások jelennek meg:

  • a xerophtalmia (szemszárazság) jelenik meg először. Jellemző rá a szem kötőhártyájának szárazsága és összehúzódása, amely kifehéredik és összeráncolódik a szaruhártya körül. A könnymirigy nem termel több váladékot, ezért a szaruhártya homályossá válik. A szemhéjak megduzzadnak, és ez genny szivárgásához is vezethet a szemből.
  • Az elsődleges ok a P-vitamin-hiány.

Különös az, hogy a retinol vérplazmabeli koncentráció gyakran a normális értéknek felel meg. Tehát minden szintetikus A-vitamin kezelés mintegy hatástalan, ha természetes vitaminkezelés nem történik, a betegség továbbfejlődik:

  • keratomalacia (szaruhártya-lágyulás), amelyre először a szaruhártya lágyulása, majd eltorzulása jellemző, igen gyakran az írisz és az üvegtest fekélyesedése és perforációja kíséri,valamint másodlagos fertőzések fellépése.

Megfelelő kezelés hiányában e betegség klasszikus kifejlődése a majdnem teljes vaksághoz vezet. Komoly gyógykezelés mellett is ritka, hogy gyógyulás után ne maradna hegesedés.

Végül az általános egészségi állapotot a szokatlan étvágytalanság és a hipokróm vérszegénység fellépése jellemzi, ez utóbbi a beteg szokatlan fehéres bőrszínében nyilvánul meg; természetesen ilyenkor fellép a stresszhatások – főleg érzelmi – elleni védekezési képtelenség, és az immunrendszer érzékenysége is csökken.

A szervezetben az A-vitamin koncentrációját a vérben található retinol mennyiségével mérik. Egészséges felnőtt embernél 20-30 Hg/100 ml vérszérum. A 10 és 20 Hg közötti koncentrációnál alacsony dózisról, majd 10 Hg alatti töménységnél pedig hiányos állapotról beszélünk.

Amikor a plazmatikus retinolnak alacsony a koncentrációja, meg kell különböztetni, hogy a májtartalékok kimerülésének vékonybél-anyagcsere-zavarairól vagy pedig a retinol-kötő fehérje (RPB) csökkenése miatt kevesebb a szérum axeroftol tartalma.

628
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]